top of page
IMG_3644.JPG
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • TikTok

VAASAN LASKUVARJOKERHO

Vaasan Laskuvarjokerho on perustettu vuonna 1969. Perustamisvuodestaan lähtien kerho on toiminut nykyisellä paikallaan lennättäen paikallisia ja vierailevia laskuvarjohyppääjiä taivaalle. Jäsenistön määrä on vaihdellut vuosittain, kerhon kuitenkin kasvattaen koko ajan sekä jäsenten, että vuodessa hypättyjen hyppyjen määrää. Vaasan Laskuvarjokerholla hypätään vuodessa noin 2700 hyppyä. Kaikki kerhon toiminta tapahtuu voittoa tavoittelematta ja talkoohengessä. Vaasan Laskuvarjokerholla on aktiivisina jäseninä noin 50 hyppääjää. Määrä on Suomen mittakaavassa keskitasoa. 

 

TURVALLISUUS

Vaasan Laskuvarjokerholla on käytössä ilmailuliiton lanseeraama turvallisuuden hallintajärjestelmä eli SMS (Safety Management System). Järjestelmän tarkoituksena on kuvata turvallisuuden näkökulmasta organisaation rakenne ja tavoitteet, tunnistaa avainhenkilöiden turvallisuusvastuut ja -velvollisuudet sekä dokumentoida linjaukset ja menettelyt, joilla turvallisuutta hallitaan. 


Suomen Ilmailuliitolla on käytössä turvallisuusilmoitukset, joita kerho kannustaa täyttämään matalalla kynnyksellä. Kerättyä dataa käytetään analysoimaan Suomen laskuvarjohyppäämisessä esiintyviä riskejä ja kehittämään menetelmiä, joilla ehkäistä niitä. 


Kerholla on myös turvallisuuspäällikkö, joka vastaa omalta osaltaan turvallisuudesta. Hänen tehtävänään on valvoa sääntöjen noudattamista ja toteutumista. Turvallisuuskeskeisyys koskee myös jäsenistöä, joilla jokaisella on vastuu toimia turvallisesti ja sääntöjä noudattaen. Vaasan Laskuvarjokerholla pidetään vuosittain turvallisuuspäivä, jossa käydään jäsenistön kanssa läpi erilaisia tilanteita ja niissä toimimista. 

 

LASKUVARJOT

 

Eri tasoiset hyppääjät hyppäävät eri kokoisilla ja rakenteisilla varjoilla. Ajan saatossa valjaat ja varjot ovat kehittyneet huimasti. Kehittelyn tuloksena valjaisiin on lisätty useita eri komponentteja, jotka omalta osaltaan lisäävät hyppääjien turvallisuutta. 


Suurin kerholla käytössä oleva varjo on tandemvarjo, jonka koko on 400sqf. Varjon koko riittää helposti kannattelemaan kahden henkilön painon turvallisesti maahan asti. Alkeiskurssille suuntaavat oppilaat aloittavat hyppyuransa 220-260sqf kokoisilla varjoilla, jotka ovat noin puolet tandemvarjon koosta. Suoritettuaan itsenäisen hyppääjän lupakirjan, hyppääjä ostaa oman varjon, jonka koko on noin 150-190sqf, joka on jälleen noin puolet oppilasaikana käytetyn varjon koosta. 

LENTOKONE

 

Vaasan Laskuvarjokerholla on käytössä Cessna 182-merkkinen lentokone SMA:n dieselmoottorilla. Kyseistä konetyyppiä on valmistettu 1950- luvulta asti. Malli on Suomen yleisin hyppykäytössä oleva konetyyppi. OH-WTF nostaa kerralla ilmaan pilotin + neljä hyppääjää. 

MISSIO


Vaasan Laskuvarjokerhon tavoitteena on kehittää toimintaansa jatkuvasti. Kerholla vierailee useasti vuodessa ulkopuolisia kouluttajia, jotka auttavat hyppääjiä kehittymään valitsemissaan lajeissa. Tavoitteena on tukea ja ylläpitää jokaista eri hyppylajia ja tarjota mahdollisuus harrastaa niitä omalla kerholla. 

TUNNELMIA
 

Jos laskuvarjohyppäämistä pitäisi kuvailla vaan yhdellä sanalla, se olisi yhteisöllisyys. Lajiin kuuluu niin paljon muutakin kuin vain pelkkä hyppääminen. Se on yhdessäoloa, fiilistelyä, treenaamista, hypylle menoa ja sieltä tuloa. Hyppääjät tulevat useista eri taustoista, osa on juuri 15- vuotta täyttäneitä, toiset taas jo lähempänä 60 ikävuotta. Vaasassa hyppääjiin kuuluu sekä naisia että miehiä. Toimintapäivän jälkeen ilta jatkuu usein samalla porukalla nuotion äärellä. 


Monet saavat elämänmittaisia ystäviä lajin parista ja jatkavat harrastamista useita vuosia tai vuosikymmeniä. Laskuvarjohyppääminen on uskomattoman monipuolinen harrastus, jossa voi erikoistua useisiin eri tyylisuuntiin. Tässä lajissa ei koskaan voi osata kaikkea, mikä lajin viehätystä varmasti lisääkin. Minne tahansa maailmassa matkustaakin, aina löytyy hyppyporukka, johon pääsee mukaan oppimaan jotain uutta. 

 

Tervetuloa Vaasan Laskuvarjokerhon hyppyperheeseen. -Hallitus

 

 

HAASTATTELUPYYNNÖT:


Puheenjohtaja Silvia Kokko: 0451658774

Turvallisuuspäällikkö Heikki Pietarinen: 0505995560

bottom of page